IMG_20210928_141319_347

Jean Rhys - After leaving Mr Mackenzie (1930)

36-årige Julia har blitt forlatt (og ikke motsatt) av ektemannen Mr Mackenzie, og bor på slitte Parishoteller, av månedlige summer hun får tilsendt av nevnte Mackenzie. Når han stopper utbetalingene, prøver hun å skaffe penger på andre måter. Hun oppsøker gamle flammer og nye bekjentskaper, men pengene sitter ikke løst. På veien mister hun i mine øyne, mye av både stolthet og integritet. Jeg synes ikke hun skiller seg markant fra en tigger på gata med kopp i hånda. Hun drar etterhvert tilbake til London, blant annet for å møte sin søster Norah. Kanskje hun kan hjelpe.

Og sånn forsetter det. After leaving Mr Mackenzie er om en deprimerende kvinneskjebne i Europa på 1920-tallet. Uten utdannelse eller sjanse til å stå på egne bein, enten mentalt eller fysisk, er hun avhengig av Mannen.

Jean Rhys skriver godt, og maler godt fram Julias desperasjon og nedverdigelse. Mange romaner peker framover og oppover, men her står man i den grimme realiteten, i møkkete europeiske storbyer uten penger og sosiale velferdssystemer. Når man står uten penger og støtte, slår virkeligheten en i ansiktet ganske raskt.