Torsdag 5. oktober kl 1800:

Litterær kunstsalong: Naturstudiets nødvendighet – roman om malerinnen Asta Nørregaard

Elin Tinholt leser fra sin ferske roman og forteller om livet og virket til en lenge glemt malerinne.
 
28 år gammel og nyutdannet fra München og Paris, fikk malerinnen Asta Nørregaard i 1882 oppdraget med å male altertavlen til nye Gjøvik kirke. Det var første gang et offentlig kunstoppdrag ble gitt til en kvinne her til lands. Hun var ikke forberedt på mottagelsen arbeidet hennes skulle få. Som ung, kvinnelig kunstner var hun ekstra utsatt. Opplevelsen på Gjøvik skulle få store konsekvenser for hennes videre kunstneriske virke.
 
Anton & James bokhandel er begeistret for denne romanen som blant annet utmerker seg med et særegent, elegant og poetisk språk. Man kommer tett på Asta Nørregaard og hensettes til tiden og stemningen. Man ikke bare leser om Paris, Oslo og Gjøvik, man er der. Man kjenner kulden i soveværelset i Oslo og den uvanlige sommervarmen på Gjøvik når Asta beveger seg rundt i tung kjole og svette, tette sko.
 
Romanen har mottatt flere gode anmeldelser, blant annet i KUNST, Nordens ledende kunstmagasin hvor Linda Hove Strand skriver:
 
– Tinholts språk er enkelt, med øye for små detaljer, lik det en maler har for farger og lys. (…) Språket er skjørt og sårt, korthugget og bevrende. Den ambisiøse, modige maleren som våget å følge viljen sin fullt ut, trer nakent og levende frem. (…) Det er en levende og feilbar kvinne Tinholt viser oss, full av mistro og angst, som ofte ikke vet hvordan hun kan hjelpe seg selv, ta plass og bli synlig, men gjennom sitt talent og sterke vilje likevel fulgte kunsten og betalte kunstens pris. Slik fremtrer hun som et ekte menneske.
 
Begrensede plasser.
Fri inngang.