292796321_164986206040230_2639312559259799207_n

Vivian Gornick - Den odde kvinnen og byen (2015)

Oversatt til norsk av Johanne Fronth-Nygren.

Vivian og Leonard har vært venner i mer enn tjue år. De bor begge i New York, og møtes en gang i uka til en spasertur, en middag, et kinobesøk.

Sammen prater de om livet, og alle dets hendelser. Men Gornick forteller også mye om alle de småtingene hun opplever når hun går rundt i New York, spesielt på Manhattan. Det kan være hendelser på t-banen, på et gatehjørne eller i en butikk. Spesielle situasjoner og små samtaler hun har med mennesker hun tilfeldig møter.

Hun snakker også mye om andre venner og bekjentskaper hun har, både om disse menneskene og om samtalene deres.

Som i Heftige bånd, Gornicks første bok på norsk, er denne bevegelsen, vandringen i New Yorks gater, den røde tråden. Dette skaper en bevegelse i bøkene, og det føles litt som når man selv går tur og tankene flyr i alle retninger.

Gornick skriver godt og fletter forskjellige elementer sammen på en dynamisk og flytende måte. Vi blir også med inn i hennes privatliv, der hun tidligere har vært gift, men nå lever livet alene som "den odde kvinnen".

Jeg tenker hun er akkurat en slik odd kvinne du har lyst til å møte og gå og vandre gatelangs med mens hun forteller deg sine historier, mens de fylles ut av alt det livet New York har å by på der dere går oppover en avenue og bortover en street.