290535469_167079205801649_3507127105919959541_n

Celin Ringseth - The breeding pig (2021)

Fredrik og Hanne møtes i Fredriks hjemby, Tromsø. Snart skriver de to lapper, en med "Oslo" på, og en med "Tromsø" på, og trekker en av lappene. "Oslo". Så de flytter sammen til Oslo.

Snart går fokuset fra forelskelse og dem to, til spørsmålet om de skal få barn. Hanne er 39 år og det begynner å haste. Hanne vil ha barn, mer og mer, og jo mer hun vil, jo mindre vil Fredrik.

Hvordan blir livet og parforholdet når man blir besatt av tanken på å få barn, og spesielt når det bare er den ene halvdelen i forholdet som får denne besettelsen?

Denne romanen er Celin Ringseths (født 1989) debutroman. Ringseth er psykolog, og dette synes jeg skinner igjennom i boka. Ikke ved tunge psykologiske tilnærminger, men ved en forfatter med god observasjonsevne, både for ytre forhold, ved å beskrive et Oslo man kan kjenne seg godt igjen i, med 20-bussen, bydels-Bunnprisen og de som sykler på jobb Fornebu-Aker brygge, i sine personlige Tour de Finance. Til gode og tette beskrivelser av dynamikken mellom par, søsken og andre konstellasjoner, men spesielt det førstnevnte.
Jeg synes Ringseth skriver godt, med godt tempo og få dødpunkter. Boka er veldig lesbar, og beskriver et moderne norsk par de fleste kjenner eller kjenner seg igjen i.

Til tross for å være debutroman, synes jeg denne boka er bedre enn bøker med lignende tematikk og oppbygging jeg har lest av godt etablerte forfattere.