Women av Mihail Sebastian (1933)

Oversatt til engelsk av Philip Ó Ceallaigh.

Stefan Valeriu, en ung, rumensk legestudent, ferierer alene i Alpene, hvor han blir viklet inn i romanser av forskjellig grad med tre forskjellige kvinner på gjestehuset hvor han bor. Senere følger vi Stefan når han returnerer til Paris, der han reflekterer over kvinnene han har hatt i sitt liv, noen ganger som elsker, andre ganger hvor han observerer utenifra.

Denne boka er i serien Penguin European Writers, og er som det andre jeg har lest i denne serien, fantastisk bra, men denne er helt i egen klasse så langt. Boka er noe av det beste jeg har lest noen gang.

Den er lagt opp i 4 deler; "Renée, Marthe, Odette", "Émilie", "Maria" og "Arabela". Disse står nesten alene, men henger likevel svakt sammen, siden Stefan Valeriu er den røde tråden.

Dette er så godt skrevet, så nydelig bok og historier. Jeg får assosiasjoner til Françoise Sagans Bonjour Tristesse i stemningen og lettheten, men hovedsaklig til James Salter, spesielt A sport and a pastime når det gjelder boka som helhet, mens passasjer i boka er nesten av samme kaliber der man sier at "Salter can, if he wants to, break your heart with one sentence."

Mihail Sebastian var en rumensk-jødisk forfatter, født i 1907, og regnes som en av Romanias største forfattere. Etter å ha som jøde overlevd 2. verdenskrig, ble han påkjørt 29. mai 1945 - etter nylig å ha blitt litteraturprofessor ved Universitetet i Bucuresti. Han var denne dagen på vei til å holde sin første forelesning. Han døde momentant, 37 år gammel.